Systemiska kostnader

Systemledning för en länsgemensam rehabilitering

Effektiv styrning fick i uppdrag att göra en systemanalys av förutsättningar för systemledning för den länsgemensamma rehabiliteringsprocessen i primärvården inom ett län, omfattande både region och kommuner. Uppdraget omfattade att identifiera och beskriva vilka förutsättningar som krävs för att en systemledning ska fungera och stödja omställningsarbetet inom nära vård.

Den länsgemensamma rehabiliteringen är ett område som varit föremål för ett flertal utredningar tidigare. Dessa visade alla i stort sett samma sak. Detta betydde att problemen med verksamheten var väl kända. En systemledning var det senaste förslaget på en lösning.

Systemanalysen kunde därmed inte vara till nytta genom att göra om samma utredning ytterligare en gång. Det väsentliga blev i stället att genom en ökad systemförståelse förstå varför tidigare utredningar inte lett fram till några förändringar.

Systemanalysen visade att aktörerna hade fastnat i ett handlingsmönster som gick ut på att utreda frågan om rehabiliteringens utformning om och om igen, i stället för att genomföra större förändringar. Det som troligen börjat som en tillfällig utväg, ”Vi hänskjuter frågan till en utredning”, hade blivit ett permanent beteende som internaliserats i kulturen. Skälet till detta var att de förändringar som man visste behövde göras upplevdes som besvärliga och att de oundvikligen skulle leda till konflikter. En jobbig fråga, som man valde att agera på genom att inte göra något, men dölja detta genom att frågan ständigt utreddes och diskuterades.

Slutsatserna handlade därför om att det inte fanns någon enkel lösning utan besvär eller konflikter. Det behövdes ett tydligt ställningstagande kring om frågan skulle lösas eller inte. Frågan om en gemensam systemledning var också nödvändig att sätta in i detta perspektiv. Det fanns en risk att en systemledning också var åtgärd som ger intryck av att frågan hanteras, utan att problemen egentligen löses. Därmed var slutsatsen också att en systemledning förvisso kan göra nytta, men inte i sig lösa de underliggande problemen.

Systemanalysen har tagits emot väl och lett fram till tydliga beslut om att en förändring behövs samt att frågan inte behöver utredas vidare. Den lösning man väljer är en som alla har känt till hela tiden. Systemanalysens uppgift var inte att peka ut den givna lösningen, utan att hjälpa inblandade aktörer att förstå sitt eget beteende för att de själva skulle kunna komma vidare.

Vi frågade vår beställare om ett omdöme som återkopplade så här:

”Siv Liedholm och Lennart Wittberg har gjort ett oerhört professionellt arbete. Jag har aldrig fått en så rak, ärlig och konstruktiv utredning som dessutom levereras med stor omsorg och ödmjukhet. Att arbeta tillsammans med effektiv styrning ger ett lärande i hela arbetsprocessen från första mötet till slutrapport. De är nyfikna, lyhörda och vågar utmana. Effektiv styrning har också på ett tydligt och konkret sätt introducerat och konkretiserat systemledning som kommer ge bättre förutsättningar för verksamheterna att komma i görandet.”

Kontakta Siv Liedholm eller Lennart Wittberg för mer information.